Popcorntårta

 

 

 

Innan hela äventyret i Hela Sverige Bakar hade jag aldrig gjort en tårta. Till den första castingen på Meter television (produktionsbolaget) gjorde jag en variant på denna tårta. Då brände jag av den italienska marängen vilket brukar bli snyggt. Dock blev allt väldigt brunt, både tårtan och popcornen gick i samma färgskala.

Jag tittade då igenom förra säsongens premiäravsnitt av HSB och blev inspirerad av Shireens tårta. Hon hade också en maräng runt tårtan men med jordgubbar på toppen. Ni kan säkert se likheterna!

Det mesta gick enligt plan i programmet, jag har nog aldrig vart så fokuserad tidigare. Spänningen och nervositeten i tältet var verkligen så kännbar. Jag tror alla kände av stundens allvar. Men jag hade en plan och följde den för en gångs skull. Något jag borde gjort mer under programmets gång.

Den största utmaningen för min del i tältet var att slappna av och ha roligt, då gick det som bäst. Men pressen att prestera och framförallt själv bli nöjd med slutresultatet var enorm. Jag hade förberett mig på att det skulle bli tufft men hade aldrig kunna föreställa mig den känslomässiga berg och dalbana varje inspelningsdag innebar.

Här är receptet på min popcorntårta!

 

Du behöver:

420g socker (5dl)
180g florsocker (3dl)
80 g potatismjöl (1dl)
60g vetemjöl (1dl)
18g kakao (3msk)
5g bakpulver (1tsk)

220g ägg (4st)
120g äggvita (4st)
50 g vatten (0,5dl)
450 g färskost ( 4,5dl)
300g smör
200g karamelliserad mjölk (ca2dl)

140 g mörk choklad
450 g annanas
1dl punch
1dl whiskey
1dl popcorn

 

Tårtbotten

 

Sätt ugnen på 180g. Lägg bakplåtspapper botten av två runda formar med 16-18 cm i diameter.

Värm ägg och strösocker försiktigt i en kastrull till ca 37 grader. Sikta potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa sedan ägg och sockerblandningen med elvisp tills det fått en vit och fluffig konsistens.

Sikta ner lite av de torra ingredienserna i taget och blanda försiktigt runt med slickepott. Upprepa detta tills smeten är härligt len och utan klumpar.

Dela upp smeten i två bunkar. Tillsätt kakaon i en av bunkar och blanda runt. Häll din ljusa smet i ena formen och den mörkare i den andra.

Grädda mitt i ugnen i 15-20 min. Gör ett stickprov för att säkerställa att bottnen är klar.

Tag ut ur ugnen och vänd bottnarna upp och ner på ett bakplåtspapper. Låt de svalna i sina formar.

 

Fyllningar
Vispa färskost, rumstempererat smör och florsocker fluffigt med elvisp. Dela upp blandningen i tre olika bunkar.

Fyllning 1 – chokladmousse :
Smält 100g choklad på medelvärme på spisen. Låt sedan svalna en stund innan den rörs ner försiktigt med slickepott i färskosten.

Fyllning 2 – karamelliserad mjölkmousse:
Blanda karamelliserad mjölk och färskosten försiktigt med slickepott.

Fyllning 3 – flamberad ananasmousse:
Skär ananasen i fyra skivor ca 1 cm tjocka. Strö lite socker i en stekpanna och lägg i ananasen. Stek dessa på hög temperatur tills vätskan lämnat ananasen. Vänd ananasen och häll på punch samt whiskey “tänd” sedan på pannan med en tändare. När lågan slocknat koka ihop ananasen med spriten.

Mixa sedan ananasen fint med stavmixer och passera den sedan genom en sil. Ställ in i kylen och låt svalna. Blanda sedan ananasmixen med färskosten.

 

Italiensk maräng

Värm socker samt vatten i en kastrull till 121 grader. Vispa äggvitan med elvisp i en bunke till ett hårt skum.

Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa på hög hastighet. Fortsätt sedan att vispa tills marängen är kall.

 

Karamelliserade popcorn

Poppa popcornen enligt anvisning häll sedan upp dessa på en plåt med bakplåtspapper och salta. Smält sockret i en kastrull, när det börjar bli gyllenbrunt tillsätt smöret och rör runt tills allt blandat sig.

Smält 40g choklad i en kastrull på medelvärme. Ringla sedan karamellen och chokladen över popcornen.

 

Montering

Skär bottnarna i mitten så det totalt blir fyra bottnar. Lägg en mörk botten längst ner och bred på chokladmoussen. Nästa botten är en av de ljusa, bred på ananasmoussen. Nästa botten är ljus, bred på den kondenserade mjölkmoussen och avsluta med den sista botten som topp.

Fördela marängen jämt över hela tårtan alternativt spritsa valfritt mönster. Se till att bottnar och mousser inte lyser igenom.

Strö över popcornen på toppen och pudra med kakao.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *